De tuin in Maart

Tijd voor fleur en kleur!

Langzaam verdwijnt de vorst uit de grond en soms kan overdag al van een lekker zonnetje worden genoten. Ook de tuin ‘ontwaakt’. Steeds meer planten beginnen uit te lopen. Het voorjaar is begonnen!

Snel naar buiten om straks te kunnen genieten van een fleurige tuin.

 

Borders

  • Verwijder nu de laatste resten blad. Deze bladeren kunnen namelijk de groei van de vaste planten remmen. Snoei en knip tegelijkertijd het loof van de vaste planten, maar houd wel rekening met de nieuwe, jonge uitlopers van de planten.

 

Planten en verplanten

  • Als vaste planten enkele jaren oud zijn, beginnen de oudste delen in het midden meestal af te sterven. Het is daarom verstandig om vaste planten eens in de drie jaar uit de grond te halen en de wortels te delen. Plaats hierna de gezondste delen van de plant terug. Deze planten zullen snel uitgroeien tot prachtige, rijk bloeiende planten.
  • In maart kunnen er ook nog nieuwe hagen en bomen geplant worden. Zorg er dan wel voor dat er voldoende goede teeltaarde aanwezig is. Eventueel kan er compost door de grond gewerkt worden.

 

Bemesten

  • Voedingstoffen worden in deze maand goed opgenomen. Strooi mestkorrels langs hagen, tussen beplantingen en bij bloembakken. Werk de meststof met een krabber door de grond; dit geeft een beter resultaat. De ervaring wijst uit dat de beste resultaten worden bereikt met gedroogde koemest die een langdurige, gecontroleerde werking heeft.
  • Zuurminnende planten, zoals Camelia, Rhododendron, Heide, Pieris, Azalea’s en Skimmia waarderen een laagje turf of turfstrooisel van enkele centimeters dik. Deze turf moet lichtjes ingewerkt worden met een krabber.

 

Snoeien om te bloeien

  • De lavendel- en vlinderstruik terugsnoeien tot boven het oude hout. Wanneer te diep gesnoeid wordt in het oude hout, kunnen de planten niet meer uitlopen. Snoei daarom terug tot het punt waar je nieuwe groene scheutjes op de takken ziet.
  • De gewone hortensia wordt uitgelicht en de oude takken worden verwijderd. Er wordt ongeveer een derde van de oudste takken gesnoeid, zodat de heester in 3 tijd ‘vervangen’ is.
  • Rozen worden ook in het voorjaar gesnoeid. (na de vorst, in maart – half april). Snoei de roos terug tot drie tot vijf takken met ogen. Verwijder eerst al het oude, bruine hout. Op het jonge olijfgroene bloeit de roos namelijk het beste. Door op deze wijze te snoeien blijft de roos jong. De leirozen moet tijdens de snoei ook nagelopen worden op de rekbaarheid van het bindbuis.
  • Snoei hagen en vormen bij voorkeur op een bewolkte dag, dit vermindert de kans op verbranding. Let er bij het snoeien van de hagen wel op dat er gesnoeid wordt in een zogenaamde wigvorm. Door deze manier van snoeien krijgt de haag tot aan de grond zon, wat de groei ten goede komt.
  • De laatbloeiende clematis (bloeit van juni tot augustus) kan nu afgesnoeid worden. Snoei de plant tot ongeveer honderd centimeter boven de grond af. Op deze takken worden nieuwe scheuten gezet, waarop ze gaan bloeien.
  • De leilinden kunnen nu ook nog gesnoeid worden. Controleer meteen de rekbaarheid van de bindbuis. Herleidt de leilinden eventueel en bindt nieuwe takken ook vast.

 

Sproeiers

In het voorjaar moet het sproeisysteem weer worden opgestart. Controleer de pomp, zuigbuis en alle sproeiers en stel ze indien nodig opnieuw af. Loop bij een geautomatiseerd systeem alle

instellingen na en pas deze eventueel ook aan.

 

Bestrating

Loop in het voorjaar alle bestratingen na op verzakkingen. Deze kunnen nu prima hersteld worden. Behandel juist nu in het voorjaar de groene aanslag. Er zijn verschillende biologische middelen met een langdurige werking te verkrijgen.

 

Tips

  • Ook het onkruid begint nu goed te groeien. Verwijder het zodra dit kan en laat het niet groeien totdat het zich uitzaait. Verwijder het onkruid met wortel en al.
  • Bij een watertemperatuur van tien graden mogen de vissen al een klein beetje voedsel. Geef nog niet teveel, want als ze nog veel voedsel laten liggen, zal dat de algen groei bevorderen.
  • Plant alvast viooltjes voor de vroege bloei.
  • De eerste bloemen uit eigen tuin kunnen alweer verwerkt worden in bloemstukjes. Te denken valt aan Bergenia, Convallaria, Magnolia en Krentenboom.
  • Laat alle loof van uitgebloeide bollen rustig afsterven. De bollen zullen na de bloeiperiode voeding uit dit bladgroen opnemen.
  • Ook kuipplanten kunnen weer buiten gezet worden.

 

Onze tuinen
Modern, landelijk...